Anna Ketty Lindholm

Et af de mest markante huse i Seden Strandby er muslingehuset på Muslingevej 22. Beklædningen med muslinger startede ved en tilfældighed. Gør ejerskabskrav på erindring

Kvinden bag muslingehuset

 

Det var lidt af et tilfælde, der udløste det. Først skallede pudset af, og dernæst gav nedlægningen af fjernvarmerør i vejen udenfor revner i det gamle hus. Og så fik hun en ide, der står endnu.

Når man bor på Muslingevej, kan der også ligge et muslingehus, lød ræsonnementet, hvorpå Ketty med det fulde navn Anna Ketty Lindholm Sørensen begyndte at samle muslingeskaller i spandevis på stranden ud til Seden Strandby, hvor huset på Muslingevej 22 stadig ligger.

Hendes bror, Knud Lindholm, der var ingeniør og boede i Fangel ved Odense, fandt frem til en lim, der var tilpas blød og stærk til, at skallerne kunne blive siddende. Og så gik Ketty ellers i gang. Hun startede med den lukkede gård, og da det gav en positiv respons fra husets gæster, udvidede hun ud mod gaden. Men der gik efterhånden så megen sport i det, at hun så også udvidede sit virkefelt til hele tilbygningen bagved huset.

Da det var færdigt, blev det også til en beklædning af først badekarret og siden en del af væggene i badeværelset med flade sten.

Huset blev ret pænt og så specielt, at det siden blev omtalt i en lokal ugeavis, i dagbladet Fyens Stiftstidende, i et skoleblad og i et landsdækkende ugeblad – i op til flere gange nogle af stederne.

Muslingerne er bevaret

Ketty, der var min mor, boede i huset i et par år, efter min fars død i 1991, og flyttede herpå til en beskyttet bolig på Hyldegårdsvej i Seden by – og selv om vi børn ikke er vokset op i huset, har vi den store glæde, at de nye ejere, Marit Pedersen og Kjeld Winther, har bevaret muslingerne på facaden og har sat flade sten i et nyt badeværelse, der er indrettet oppe under taget. Jeg har de nye ejeres ord for, at det er sket i veneration for det gamle badeværelse.

Selv husnummeret ved hoveddøren er stadig angivet med mørke muslingeskaller, mens alle de andre skaller er lyse.

Mine forældre flyttede til huset i 1980’erne, efter at min far var blevet pensioneret og i øvrigt fortsatte med at samle fodboldresultater fra alle de fynske serierækker til Fyens Stiftstidende.

Min mor var glad for dyr og havde i de første år i Seden Strandby collien Lassie. Mine forældre havde i mange år høns og duer i baghaven, som min mor måtte stå for aflivningen af, da min far ikke kunne.

De kom fra Ringe på Midtfyn, hvor det ikke altid havde været så let for min mor at få pengene til at slå til. Men hun var påpasselig. Som hovedparten af kvinder dengang, var min mor ikke ude på arbejdsmarkedet – bortset fra en periode som opkræver for forsikringsselskabet Hånd i Hånd og som den, der duplikerede de lejlighedssange, som min far skrev til folk.

Som ung var hun dog blevet uddannet til smørrebrødsjomfru og var en overgang i køkkenet på det fornemme Hotel Windsor i Odense.

Johs. var den kendte

Min mor er blevet betegnet som kunstner; men sådan har vi aldrig opfattet hende. Men som ældre blev hun faktisk meget dygtig til porcelænsmaling, hvor hun ofte lavede sine helt egne og specielle motiver, ligesom hun hyggede sig med at tegne og farvelægge med vandfarve.

I Ringe blev hun ofte kaldt for Fru Johs., fordi min far var en så kendt fodboldleder. Han var æresmedlem af Ringe Boldklub, Ringe Idrætsring og Fynske Landklubber og var i øvrigt blandt de absolutte initiativtagere til stiftelsen af de to sidste. I landklubbernes regi skabte og styrede han landets største indendørs fodboldturnering.

Det var dog hans engagement for at bevare fodbolden som en amatørsport herhjemme, der gjorde ham landskendt og respekteret – og sikkert også det modsatte – som mangeårigt medlem af Fyns Boldspil Unions bestyrelse og Dansk Boldspil Unions repræsentantskab.

Ketty var en af de yngre i en søskendeflok på 12. Hun voksede op i Skellerup og Ullerslev øst for Kerteminde og døde som 94-årig i november 2017.

 

Erindringen er indsendt af Klaus Lindholm Sørensen.

Læs hans egen erindring her: Klaus Lindholm Sørensen

Læs erindringen om faderen her: Johs. W. Sørensen

 

Muslingevej 22
Odense 5240 DK
Get directions

Fødselsdag:

1923-2017

Erindringen ønskes afleveret til:

Seden Sogns Lokalhistoriske Arkiv
image/svg+xml