William Øhlenschlæger Madsen

William Øhlenschlæger Madsen beskriver i sin erindring, hvordan han gik i søndagsskole i Brødremenighedens Kirke i Christiansfeld i årene 1950-1960. Op til jul var der særlige traditioner, og børnene fik juleposer med et honninghjerte i. Gør ejerskabskrav på erindring

Søndagsskole

 

Som barn i Hernhutternes by Christiansfeld i årene 1950 til 1960, var jeg med i en del af de traditioner Brødremenigheden stod for. Det jeg husker mest, var at vi gik i søndagsskole, vi mødtes i Brødremenighedens kirkes lille sal før kirketid. Når man kom ind stod der en figur af en lille negerdreng, det var en sparebøsse, og når man kom penge i så nikkede han med hovedet, det var sjovt at se, så der kom vist en del småmønter i den. En gang imellem fik vi glans billeder med hjem, vi havde så et hæfte hvor vi kunne lime dem i. En gang om året var der sommerfest i Christinero, en lille skov ca. 3 km. Uden for Christiansfeld, den var bygget op som en lille park omkring et springvand, et rundt havehus og et kapel, hvor hende, der havde opført parken lå begravet (Christine Frederikke). Det var Bykjær og Kramer der stod for det hele, og ude i skoven fik vi så kakao og boller og lavede sækkeløb. I Søndagsskolen blev der også læst historier for os.

Omkring juletid skulle vi øve os til Hosianna gudstjeneste, vores lærer som vi havde, mener jeg at kunne huske hed Erika Smith. Hun terpede med os for at lære den sang vi skulle synge, vi sang den igen og igen, og det kunne ikke blive godt nok.

"Hosianna, Hosianna, Hosianna i det høje"

Søndag inden jul havde søndagsskolen julefest i Søsterhuset korsal, der var pyntet 2 store juletræer med levende lys, til den begivenhed havde vi lært et vers udenad, bagefter blev vi belønnet med en julepose, og jeg husker at der i hvert fald var et honninghjerte i. (Christiansfeld Hjerternes by) (Christiansfeld Honningkager). Da vi var færdige susede vi ned på posthuset, der var julemanden så og dele karameller ud, dem kunne vi så fylde i posen.

Oven i det med søndagsskolen vil jeg blive ved med at huske juleaften i kirken. Inden vi forlod kirken fik alle børnene et stort flot lys med grønt papir rundt om, og så gjaldt det om at holde lys i det til man kom hjem. Jo det var nogle gode traditioner.

 

Christiansfeld 6070 DK
Get directions

Fødselsdag:

1950

Erindringen ønskes afleveret til:

Christiansfeld Lokalhistoriske Arkiv og Forening