Ea Bagge

Da kvinder og mødre for alvor begynder at tage uddannelse og deltage i det politiske arbejde. Mine forældre vendte kønsrollerne på hovedet i en årerække, hvor min mor arbejdede mens min far studerede HF. Gør ejerskabskrav på erindring

Min mor

Hvad var din mors rolle i hjemmet?

I en lang årrække var det min mor som tjente pengene, hun arbejdede i Bikuben ved Nørreport, og min far læste først HF og derefter på lærerseminariet.

Det vil sige, at min mor tog tidligt hjemmefra og kom sent hjem. Min far lavede det meste i hjemmet, han sendte os i skole og hentede os fra fritidshjemmet.

Min mor var en selvstændig dame med ben i næsen, som elskede en god diskussion om verdenssituationen. Hun var vokset os hos en enlig mor, og boede meget af tiden hos hendes mormor.

Hun havde taget realeksamen og var blevet bankuddannet, hun havde arbejdet i bank lige siden. Først i Handelsbanken og senere i Bikuben.

Min mor var kærlig og omsorgsfuld, hun havde meget fysisk kontakt med mig og min lillebror. Vi blev nusset og kløet på ryggen, når vi sad i sofaen om aften. Min far digtede historier om mig og min lillebror som godnathistorie og min mor læste højt. Det elskede vi, vi kunne altid lokke hende til, at læse noget mere fordi hun selv elskede det.

Min mor læser og læste mange bøger, hun havde altid gang i en bog. Hun var en hurtiglæser og vi var ofte på biblioteket.

Min mor og jeg havde ofte en hyggestund som bestod i enten at rede hinandens hår eller klø hinanden på ryggen. Det var langt fra alle mine veninder som havde sådan et forhold til deres mor. Min mor talte også med mig og min lillebror om ting vi var nysgerrige på, også ting som andre forældre undgik – de store spørgsmål om livet, hvordan får man børn osv. Hun sagde altid, at vi kunne tale med hende om alt og det kunne man også.

Mine forældre deltes så godt som det var muligt om opgaverne i hjemmet, hvilket gjorde at min mor brugte meget af hendes weekend på, at vaske tøj og gøre rent – for at kompensere for alt det hun ikke kunne nå i hverdagene.

Når jeg ville opnå noget, talte jeg altid først med min mor og derefter dem begge. Min mor var frisk og fulgte med i samfundet omkring hende, hvilket gjorde at hun fremstod yngre end hun var. De fleste af min venner holdte meget af, at tale med min mor – fordi hun dels var oprigtigt interesseret og dels fordi hun virkede ung.

Da vi børn blev lidt ældre og min mor ikke længere arbejdede i en bank, men var begyndt at studere HF, fik vi opgaver. Vi var en familie og alle måtte hjælpe til, vi fik maddage og rengøringsområder. Det var der ingen af vores venner der havde og vi elskede det ikke altid lige højt. Men det betød, at vi begge kunne både lave mad, vaske tøj og gøre rent, da vi flyttede hjemmefra.

Min mor elskede håndarbejde og lavede stort set alt hvad man kunne finde på – ofte blev familien blandet ind i det. Da hun begyndte på batik, hjalp vi med at binde og skylle. Da hun lavede kartoffeltryk fik vi også lov. Da hun begyndte at væve hjalp vi med at holde garnet. Da hun begyndte at spinde skulle vi hjælpe med at trække uldet.

Hendes helt store passion var at strikke, hun strikkede hele min barndom, ungdom og det meste af mit voksne liv. Hun havde altid en ny ide som skulle afprøves. Da vi blev ældre strikkede hun til os og vores børn på bestilling.

Da hun blev færdig med sin HF kom hun ind på universitetet RUC hvor hun læste samfundsfag, her blev hun meget optaget af politik. Hende og min far var med politisk aktive, min far sad i byrådet i mange år og min mor sad i Amtsrådet i mange år.

 

Hvad var din rolle i hjemmet?:

Jeg skulle være barn og lege med mine venner og passe min skole. Mine forældre har opdraget mig med frihed under ansvar. Vi holdt familiemøder hvor børnene også blev hørt og taget alvorlige.

Jeg var meget nysgerrig og min mor har altid sagt, at hvis man ikke spørger får man heller ikke noget af vide. Vi diskuterede meget i min familie og derfor lærte jeg, at argumentere for mine holdninger i en tidlig alder.

Hele min barndom har jeg følt mig elsket for den jeg var, på godt og ondt. Jeg har altid følt, at mine forældre elskede mig og støttede mig.

Det blev forventet, at jeg tog del i det fælles ansvar det var, at være en familie. Man hjalp til og tilbød sin hjælp, hvis der var behov.

 

Hvad ville du være, når du blev voksen? Ville du være det samme som din mor eller far? Hvad endte du med at blive?

Hele min barndom har jeg villet være dyrlæge, jeg elskede dyr og ville gerne hjælpe dem. Det er jeg altid blevet støttet i.

Senere da mine karakterer ikke kunne følge med lavede jeg det om til dyrepasser. Men da jeg blev ældre ville jeg have med mennesker at gøre.

Jeg blev uddannet børnehavepædagog i en meget tidlig alder og har arbejdet som pædagog nu i 28 år. Senere fik jeg også en familieterapeutisk uddannelse som jeg benytter ved siden af.

Da mine forældre begge omskolede sig, har det ligget i luften at man altid kan lave om på sit valg af uddannelse og job.

 

Havde du et fritidsjob, og skulle du spæde til husholdningsøkonomien?:

Jeg havde en kort overgang et avisjob men det holdt ikke længe.

Så har jeg arbejdet for min far som var redaktør for det lokale lærerblad.

Jeg har en kort periode vasket trapper.

Alt sammen noget jeg gjorde fordi lommepengene var for små til alt det et ungt menneske gerne ville.

Selvom jeg flyttede sent hjemmefra, har jeg aldrig betalt til husholdningen

 

Støttede dine forældre op om dine fritidsaktiviteter?:

Vi er altid blevet opfordret til, at have en fritidsinteresse og gerne en sport. Jeg har gået til gymnastik det meste af min barndom. Mine forældre kom til opvisningenre og min mor hjalp med, at sy uniformerne.

 

Tjørnely 28
Solrød Strand 2680 DK
Get directions

Fødselsdag:

1966

Erindringen ønskes afleveret til:

Solrød Lokalarkiv
image/svg+xml