Torsten Klein Mikkelsen

Torsten fortæller om Overgaard-familiens dåbskjole, som igennem næsten 100 år har været brugt af 6 generationers børn. Gør ejerskabskrav på erindring

En historie om en 100 år gammel dåbskjole fra Ølsted pr. Trige

 

Min Mormor og Morfar

Ane Marie Nielsen Kirkegaard, født den 28. august 1895 i Ølsted, død den 27. marts 1992, Caritas (nu: DemensCentrum Aarhus). Anders Rasmussen Overgaard, født den 5. juni 1890 i Søften, død den 16. marts 1969 i Ølsted.

I vor Overgaard-familie, har vi en gammel dåbskjole, som vi stadig bruger. Den er udført af min Mormor Ane Overgaard, gift med Anders Overgaard i 1919 fra Søften kirke. Min Mormor er født i Ølsted, nu Høgemosevej 12 og var på Frederiksborg Højskole i 1918 lige før brylluppet og her syede hun dåbskjolen. Den blev brugt til hendes og Morfars børn, som alle er døbt i Ølsted Kirke. De boede hele deres aktive liv på Søndervang, Høgemosevej 29, Ølsted og alle børnene er født her.

Billede 7

Fra venstre Ruth, nederst Ellen, Lisbeth, Ras øverst Margit og nederst min mor Grethe. De er født i følgende rækkefølge: Ellen født 1920, min Mor Grethe født 1922, bisat i Ølsted 2015, Ruth (sidste levende datter født 1927), Margit (død), Lisbeth (død) og endelig Ras, bisat i Ølsted.

Børnebørnene, over 20 stykker er alle døbt i kjolen.
Næste generation har også brugt kjolen og den har lige været i brug ved et tiptipoldebarn. Der er i alt indsyet 42 navne. Lyserødt for piger og lyseblåt for drenge. Brugt over 6 generationer, men stoffet er nu også godt mørt.

Billede 8 og 9

Her er to billeder af det første barnebarn i kjolen nemlig Anne Marie Kold-Hansen født den 1. juli 1947 på Fødselsanstalten. Sct. Johannes Sogn Aarhus og døbt i Ølsted kirke den 24. august 1947. Hendes mor Ellen Kold-Hansen født Overgaard var ældste barn i familien og født 13. marts 1919 i Ølsted, Søndervang, Høgemosevej 29 Ølsted og døbt 15. juni 1919 i Ølsted kirke. Gift med Arne Kold-Hansen i Ølsted Kirke den 8. april 1945. Arne var forpagter på Søndervang indtil ca. 1950 hvor min Morfar Anders og Mormor Ane flyttede tilbage til Søndervang fra Høgemosevej 29, som så mine forældre overtog. Ellen og Arne købte derefter gård i Øster Tørslev, hvor de levede deres liv. Arne døde i 1984 og Ellen døde den 4. april 2011. Begge er bisat fra og på Øster Tørslev kirke.

Anne Marie og Hans Over er døbt fra Ølsted Kirke. Ellens børnebørn har ikke brugt kjolen videre.

Ane Overgaard Clausen har sendt følgende, som hendes mor Lisbeth har skrevet om i sine erindringer: “Desuden skete det, at min mor blev udsat for en voldsom trafikulykke den 11. december 1957 ved ”Det røde Led”, så hun var døden nær… Grundet mors sygdom blev barnedåben hele tiden udsat, så Anne var næsten et halvt år og kunne næsten ikke være i dåbskjolen, inden hun den 3. april 1958 blev døbt i Ølsted kirke. Navnet blev Anne, for det hed min mor, og det hed Eriks (Clausen Ølsted) bedstemor også, så det var helt fint. Den 3. april 1958 var også mine forældres 40 års bryllupsdag, så heldige vi var – de holdt stor fest for begge familier, og så uden udgifter for os!

Mine forældre var ret fattige på det tidspunkt – de havde købt huset på Lindevej, min mor var blevet hjemmegående, og min far arbejdede som ekspedient hos Ønskemøbler til en ikke specielt høj løn.

Billede 12 og 13

Fra en barnedåb i Ålum med Lars Jacob. Han er født 3. Juni 66 og er døbt 3. Juli 66 i Ålum kirke. Så billedet er fra 3. Juli 66. Det er hans farfar Jakob Jakobsen der har taget billedet. Hans farmor hed (døbt) Larsine Kjærgaard. Hans fulde navn blev en sammensmeltning af farfar og farmors navne og endte dermed i Lars Jakob Kjærgaard Jakobsen. Til venstre min Mormor Ane Overgaard, min Morfar Anders. Moster Ruth med dåbsbarnet. Ruth’ mand Holger og Larsine.

Billede 14

Min Mor Grethe med hendes børn. Torsten og Elisabeth med børnene Tine og Nina, Lars og Inger med Peter og Jette og Søren med Ane Stine og Mikkel. Tine har fået børnene Julie og Oskar og Nina Katrine og Frederik. Tine er gift med Mads Berg Larsen, Vangede. Nina er gift Klein Christensen med Carsten, søn af Anne Marie og John Christensen, Trige.

 

Høgemosevej 29
Trige 8380 DK
Get directions

Fødselsdag:

1948

Erindringen ønskes afleveret til:

Trige-Ølsted Lokalhistoriske Arkiv
image/svg+xml