Grete Solveig Melgaard

Grete kom som ung pige til København i slutningen af 1950'erne, hvor hun i begyndelsen var i huset hos en jødisk ortodoks familie. Det fungerede dog ikke, og Grete flyttede med søsterens hjælp til Kastrup og fik læreplads i Munksgaards boghandel fra 1959 til 1962. Det var ensomt at komme alene til København som ung pige, og arbejdstiderne var lange. Grete husker hvordan det var svært at få pengene til at række, og vanskeligt at lære andre unge at kende.

 

Jeg afsluttede  min skolegang i Kalundborg med realeksamen i foråret 1958. Jeg var da 17 år gammel. Min far var autodidakt anlægsgartner og min mor var hjemmegående husmor. Jeg havde en storesøster, der var 15 år ældre end mig. Hun boede i København, var gift og havde for et par år siden fået en søn og familien var flyttet til mere luftige omgivelser i Kastrup.

Jeg ville til Hovedstaden, det måtte være der livet levedes. Jeg fandt provinsbyen snæver og fuld af sladder. Det sidste skoleårhavde havde jeg fået indrettet mit eget værelse i “det halve værelse” mine forældres 2 1/2  værelses lejlighed omfattede. Det var jo generøst af min far og mor og specielt min far var da også fortørnet over, at det så ikke kunne holde mig hjemme lidt længere. Men han hindrede  mig nu ikke i at flytte hjemme fra.

Min søster havde hjulpet mig med at finde en plads i huset, “ung pige i huset” var det de fleste piger startede ud med, hvis man ikke lige vidste hvad man ellers ville være.

Jeg kom i huset hos en jødisk ortodoks familie, der boede i nærheden af Espladen i København K.  Der var 2 sønner i familien, hvor den ældste måske var omkring min alder. At familien var ortodoks betød, at der i køkkenet var skarpt skel mellem det mad der havde med smør at gøre og det der ikke havde. Det var kompliceret, der var dog heldigvis en kokkepige. Mit arbejde bestod i rengøring og servering. Jeg var  også  udstyret med sort kjole, hvidt  forklæde  og kappe når jeg skulle servere. I sabbaten bestod mit arbejde også  i at tænde lyset på lyskontakten, for det måtte man ikke som jøde. Det var godt nok en meget n y og mærkelig verden jeg her stiftede bekendtskab med. Det var også en verden, hvor der var forskel på herskab og tjenestefolk.

Det var ikke rart at være i og da jeg så også fik skæld ud over ikke at gøre rent godt nok, pakkede jeg min kuffert og tog ud til min søster i Kastrup.

Det var virkelig en brat opvågning til virkeligheden for en ung romantisk og naiv pige!

Godt jeg havde min søster. Men nu skulle jeg jo finde ud af hvad jeg så ville. Jeg undersøgte forskelligt bl. a. fotograf, jeg fandt også en læreplads, men der var ingen aflønning og min far ville/ kunne ikke underholde mig - der var jo ikke SU på det tidspunkt. Så fandt min søster en læreplads som boghandlerelev i Munksgaards boghandel i Nørregade. Da jeg ikke selv havde nogen bedre bud, blev det altså det. Jeg fik en kontrakt fra 1. Januar 1959 til 31. December 1962.

FIRE år! Jeg var fyldt 18 på det tidspunkt og 3 år havde været tilstrækkeligt, men v i blev overtalt  til 4 år, “ for jeg ville lære så meget mere”.

I sidste ende syntes jeg at 4 år var lang tid.

Det første år tjente jeg 311,- kr om måneden, det andet år 341;- , det tredie år 371,- og det sidste år  582;- kr på måned. Det lyder ikke af meget og det var det heller ikke dengang. Jeg boede på lejet værelse i nærheden af min søster I Kastrup og cyklede for det meste frem og tilbage til Nørregade. Jeg spiste jævnligt hos min søster og hvad jeg så levede af ellers, det husker jeg ikke for det var ikke lige nemt at få lavet mad i de lejligheder, som jeg lejede værelser i. Under alle omstændigheder måtte jeg passe godt på mine penge for at få dem til at række. Jeg havde ikke mere end et par nylonstrømper ad gangen, så de skulle vaskes hver aften. Dengang gik piger ikke med lange bukser på arbejde. Det var kjoler og nederdele og højhælede sko, som ofte skulle til skomageren og bagflikkes. Det var dyrt. Men chick skulle man jo være! Nylonstrømperne, som jo ikke var strømpebukser, blev holdt oppe af små hofteholdere, men det betød at der var et stykke bart lår mellem trussen og strømpen. Det kunne være noget så koldt at stå og vente på sporvogn eller bus!

Munksgaards boghandel var stor, ud over dansk og udenlandsk boghandel, var der også forlag på den anden side af porten og på første sal var der tidsskriftafdeling. Som lærling skulle man rundt i de forskellige afdelinger. Det var godt, så blev arbejdet mere varieret. Boghandelen lå jo lige ved siden af universitetet, så der kom rigtig mange studerende og købte bøger, men også mange almindelig kunder. Dengang var der jo ikke noget net, så skulle man finde frem til en bog, som en kunde efterlyste, så var det med at slå op i bogfortegnelsen (mange bind selvfølgelig).  Der var også et lager ude på den anden side af gården, der gik jeg somme tider ud og fortabte mig, hvis jeg trængte til lidt fred.

Der var jo mange mennesker ansat og de fleste var rigtig søde. Jeg tror der var omkring  4-5 stykker i henholdsvis dansk og udenlandsk afdeling og så var kontorpersonale inde bagved. Så var der jo også frk Schmidt, som sad ved kassen lige inden for døren. Hun var skrap. Men jeg var glad for at jeg ikke behøvede at have noget penge at gøre, regning var ikke lige min spidskompetence .

Arbejdstiden var 8.30 - 17.30, lørdag til kl 14 og fredag til kl 20. Og så var der jo også længe åben  op til jul og overarbejde, når der skulle gøres status lige i starten af det nye år. Der var ikke betaling for det, så vidt jeg husker. Og kun 2 ugers sommerferie.

Der var vel ikke noget at sige til at jeg var utrolig glad, da jeg kunne slutte min uddannelse i januar 1962 og straks tog toget til ROM med en veninde for at opleve noget af den store verden.

At være en ung pige, der kom alene til København kunne godt være en ensom affære. Dengang var der jo slet ikke alle de kanaler, hvor man i dag kan orientere sig og skaffe kontakter. Hen ad vejen mødte jeg selvfølgelig nogle jævnaldrende via arbejdet. Jeg gik også ud st danse somme tider, mit yndlingssted var Nimb, hvor der tit spillede italienske orkestre.

På et tidspunkt meldte jeg mig også ind i Kastrup roklub, men det var nu ikke den helt store succes for  mig.

Jeg husker  mine ungdomsår I København som lidt trælse, lange arbejdsdage og en del ensomhed.

Dog gav årene i boghandelen mig jo også en kulturel indsigt og glæde ved bøger og litteratur, som har fulgt mig siden.

 

Nørregade 6
København K 1165 DK
Get directions

Fødselsdag:

1940

Erindringen ønskes afleveret til:

Københavns Stadsarkiv