Gunnar Arthur Svendsen og Hans Jørgen Svendsen

Gunnar Arthur Svendsen fortæller her om sit arbejde, sine forældre og sin arbejdsgiver i tiden omkring 1950. Hans søn, Hans Jørgen Svendsen, har sendt erindringen ind og derudover selv bidraget med nogle betragtninger.
Har du haft flere forskellige biler?:

jeg har kørekort men ingen bil.

Det her er min fars historie som han gengav den i 2008

Han hed Gunnar Arthur Svendsen, født 14/4 1936 På Guldager mark, Ved Poulstrup, Hjørring.

Dette er om hans først tid på arbejdsmarkedet omkring 1950

 

Vi havde to zinkbalje, en til vand, når man skulle se hvor slangen var utæt. (et Cykel/ bilværksted i Harken. Nær Hjørring.) Den anden var til Benzin, til at afvaske olierede ting. En dag mester tændte piben med en tændstikke (Han havde for vane) sådan med et knips at skyde den glædende tændstik hen i baljen med vand, men denne gang tog han fejl og ramte den balje med benzin, og så stod flammerne højt op, men han tog det roligt. Han tog et stykke tykt tråd på 90 cm og bukkede en krog og med den i hanken på baljen slæbte han den udenfor og hældte indholdet ud på jorden. Så det blev slukket.

 

Hen på efteråret fik jeg arbejde hos en landmand, hvis søn jeg havde gået i skole med i alle syv år. (det var jo skoletiden dengang),  der var ikke rigtigt noget at lave på bilværkstedet.. jeg var så der til 1. november, hvorefter jeg kom til Åbenterp,( En stor gård uden for hjørring)

Jeg blev i øvrigt fyret hver dag, mem når jeg til fyraften kom og ville afregne, ja så var jeg ikke fyret og skulle møde næste dag. Jeg fik i øvrigt 4 kr pr, dag det var noget bedre end det forrige arbejde.

Min mor ( altså Karen Svendsen) har for øvrigt arbejdet ved samme mand og kone, hvor hun var barnepige på min skolekammerat, da han var lille, det var før hun blev gift med min far (altså Ingemann Svendsen) ligeledes kom jeg også til at arbejde for en mand ude ved Vrå, også derhavde min mor været pige i huset, måske var det der min mor mødte min far som nok arbejdede på en gård i nærheden. Jeg har hørt at han var meget interesseret i den unge pige, så sådan kan det jo gå ude på landet dengang. Årstallet har nok været måske 1933 vil jeg tro. De blev jo gift i 1935…

Min løn for at arbejde hos bilværkstedet var 1 kr om dagen + middagsmad og eftermiddagskaffe.

Åbenterp ligger ikke langt fra mit daværende hjem , men her skulle jeg være hele døgnet. Så jeg fik mit eget værelse. Det var almindeligt at fæste sig for et år a gangen. Jeg skulle have 1200 kr for hele året + kost og logi. Det hed sig 1. trediedel af lønnen for vinteren og 2 trediedele for sommeren. Jeg skulle være medhjælp i kostalen om vinteren og i marken om sommeren. Det var både en flink og meget dygtig fodermester jeg kom til at arbejde for, man begyndte og malke kl 4.30 om morgenen, da jeg var minderårig ville de ikke have jeg begyndte før kl. 6.00 havde det været i mine forældres tid var der ikke blevet taget hensyn til den slags. Jeg lærte meget både om dyrerne og også i marken . jeg var også privilegeret end de andre karle. Jeg fik jo eftermiddagskaffe der om vinteren kl 14.30 og karlene fik kaffe lidt før de rykkede ud i marken kl 13.00 så da jeg skule arbejde om sommeren i marken blev jeg ved med at få eftermiddagskaffe ved tre tide.

Jeg byttede mig til en gammel rejsegrammofon med min bedstefar, jens kjærgaard. han skulle have to hanekyllinger sådan nogenlunde store.  Der var også 20 plader der til. Den havde jeg med til Åbenterp og vi spillede på den næsten hver aften, så ind imellem sprang fjederen. Den var jo til at trække op med et håndsving. Så måtte den laves.

Det her er min fars historie som han gengav den i 2008

Han hed Gunnar Arthur Svendsen, født 14/4 1936 På Guldager mark, Ved Poulstrup, Hjørring.

Dette er om hans først tid på arbejdsmarkedet omkring 1950

Vi havde to zinkbalje, en til vand, når man skulle se hvor slangen var utæt. (et Cykel/ bilværksted i Harken. Nær Hjørring.) Den anden var til Benzin, til at afvaske olierede ting. En dag tændte mester piben med en tændstik (Han havde for vane) sådan med et knips at skyde den glædende tændstik hen i baljen med vand, men denne gang tog han fejl og ramte den balje med benzin, og så stod flammerne højt op, men han tog det roligt. Han tog et stykke tykt tråd på 90 cm og bukkede en krog, og med den i hanken på baljen slæbte han den udenfor og hældte indholdet ud på jorden. Så det blev slukket.

Hen på efteråret fik jeg arbejde hos en landmand, hvis søn jeg havde gået i skole med i alle syv år. (det var jo skoletiden dengang), der var ikke rigtigt noget at lave på bilværkstedet. Jeg var der til 1. november, hvorefter jeg kom til Åbenterp (En stor gård udenfor Hjørring).

Jeg blev i øvrigt fyret hver dag, men når jeg til fyraften kom og ville afregne, ja – så var jeg ikke fyret og skulle møde næste dag. Jeg fik i øvrigt 4 kr. pr. dag. Det var noget bedre end det forrige arbejde.

Min mor (altså Karen Svendsen) arbejdede for øvrigt ved samme mand og kone, hvor hun var barnepige for min skolekammerat, da han var lille. Det var før hun blev gift med min far (altså Ingemann Svendsen). Jeg kom ligeledes til at arbejde for en mand ude ved Vrå, også der havde min mor været pige i huset, måske var det der min mor mødte min far, som nok arbejdede på en gård i nærheden. Jeg har hørt, at han var meget interesseret i den unge pige, så sådan kan det jo gå ude på landet dengang. Årstallet har nok været måske 1933 vil jeg tro. De blev jo gift i 1935.

Min løn for at arbejde hos bilværkstedet var 1 kr. om dagen + middagsmad og eftermiddagskaffe.

Åbenterp ligger ikke langt fra mit daværende hjem, men her skulle jeg være hele døgnet. Så jeg fik mit eget værelse. Det var almindeligt at fæste sig for et år af gangen. Jeg skulle have 1200 kr. for hele året + kost og logi. Det hed sig 1. tredjedel af lønnen for vinteren og 2 tredjedele for sommeren. Jeg skulle være medhjælp i kostalen om vinteren og i marken om sommeren. Det var både en flink og meget dygtig fodermester, som jeg kom til at arbejde for, man begyndte og malke kl 4.30 om morgenen, da jeg var mindreårig, ville de ikke have jeg begyndte før kl. 6.00. Havde det været i mine forældres tid var der ikke blevet taget hensyn til den slags. Jeg lærte meget både om dyrene og også i marken. jeg var også priviligeret end de andre karle. Jeg fik jo eftermiddagskaffe der om vinteren kl 14.30, og karlene fik kaffe lidt før, de rykkede ud i marken kl 13.00, så da jeg skulle arbejde om sommeren i marken, blev jeg ved med at få eftermiddagskaffe ved tre tide.

Jeg byttede mig til en gammel rejsegrammofon med min bedstefar, Jens Kjærgaard. Han skulle have to hanekyllinger, sådan nogenlunde store. Der var også 20 plader dertil. Den havde jeg med til Åbenterp, og vi spillede på den næsten hver aften, så ind imellem sprang fjederen. Den var jo til at trække op med et håndsving. Så måtte den laves.

 

Hans Jørgen Svendsen, har bidraget min sin fars erindring, og har også selv svaret på nedenstående:

Hvordan har din elektroniske samling udviklet sig? Tv, radio, telefoner osv.:

Jeg fik en smartphone i 2011. Tja. jeg forstod ikke at man bare kunne gå på nettet uden at skulle have en specielt oprettelses forbindelse, men det  var wifi. Det var nyt.

Før da havde jeg en Nokia fra 1997, som jeg købte i november det år 1997, det gjorde jeg fordi jeg var på et hotel i vojens, hvor telefonen ikke virkede. Så ville jeg have det sådan at jeg kunne komme i kontakt med folk. Nu bruger jeg en Nokia igen, da min smartphone er gået i stykker. Det er en jeg har taget efter min fars død i 2011. Han havde mange liggende så dem tog jeg til mig og da min mobil brød sammen for et stykke tid siden, så tog jeg en Nokia 1110 i brug.

 

Hvordan har dit lokalområde ændret sig?:

For fem år siden var der ikke sat palmer op i midtbyen. Det blev der sidste år i maj (2016) på de med sendte billeder ses palmerne på lodstorvet i Frederikshavn.

 

Hvad spiser du i dag, og hvad spiste du tidligere?:

Riskager. Dem har jeg fået smag for inden for de sidste to år. Dem kunne jeg ikke drømme om at have spist for ti år siden.

Frederikshavn 9900 DK
Get directions

Fødselsdag:

1965-23-02

Erindringen ønskes afleveret til:

Frederikshavn Stadsarkiv
Vendsyssel Historiske Museum