Helge Bertel Olsen

En lærer var meget interesseret i motocross, og han tog mig med på Korskrobanen ved Esbjerg. Jeg begyndte selv at køre i en grusgrav tæt på mit hjem, og siden kom jeg også på Korskrobanen og andre baner i både indland og udland. I dag kører to af mine børnebørn motocross. Gør ejerskabskrav på erindring

Familien Olsen har fart på motocrosscyklerne

 

Den 20-årige Thomas Kjer Olsen, Belgien, er blevet kåret til årets motocrosskører og årets motorsportstalent i Danmark i 2017.

At han har et særligt talent for motocross-sporten kan ikke komme bag på nogen. Såvel hans farfar, Helge Olsen, som hans far, Jørgen Olsen, har hentet store resultater på deres motocrosscykler.  Hans bror, Stefan på 25 år og bosat i Varde har også kastet sin kærlighed på motocross-cyklerne og fik i 2017 sølv i A500 cc. ved DM.

Det hele begyndte tilbage i 1950’erne i Malle ved Horne. Da fattede Helge Olsen, søn af afdøde Sigrid og Svend Olsen, interesse for motocross.

Interessen fik jeg, da jeg fik lov til at sidde bag på motorcyklen, når vores lærer i Bounum, Kjeld Kjeldsen, kørte til Korskrobanen ved Esbjerg for at se motorløb, siger Helge Olsen, der bor i Sønderborg og er 83 år.

Den første motorcykel købte han selv i 1954 hos motorcykelforhandler Øllgaard Christensen i Strellev: en BSA. Gold Star. Senere købte han også en motorcykel, som han kun brugte til bane. Maskinerne havde 4-takts motorer og kørte på almindelig benzin.

I 1956-1957 begyndte han at træne og køre løb på Korskrobanen.

­- Det var besværligt, da jeg ikke havde en varevogn til at transportere cyklen på. Jeg cyklede ofte til Tarm for at leje en varevogn, så jeg kunne få motorcyklen til Korskrobanen. Nogle af de andre deltagere kom kørende til løb på motorcyklerne. Inden løbene pillede de så nummerpladen, lygten, værktøjskassen og venstre fodhviler af. Hvis de kom i finalen, satte de måske et nyt dæk på, fortæller Helge Olsen.

 

Han mindes de store Grand Race løb, hvor der blev kørt med både solomaskiner, motorcykler med sidevogn samt Midget Cars (små racerbiler). Til Grand Race i 1957 var der ikke mindre end 30 starter med solomaskiner. Folk kom kørende langvejs fra, og der var indsat busser for at køre folk fra toget i Esbjerg til Korskroen. Der var helt sort af folk på lægterne omkring banen. Helge fortæller næsten ydmygt, at også gårdmændene fra Malle startede deres biler for at se ham køre.

Det var Jørgen Holm og Frank Hansen fra Esbjerg Motor Sport, som arrangerede de store løb.

Jørgen Holm husker godt Helge Olsen.

Han var gevaldig flink, venlig og behagelig. Han havde en BSA-maskine, og kørte 500 cc. standard.

I 1957 flyttede Helge Olsen til Sønderborg, hvor han fortsatte med at køre motocross, nu som medlem af Sønderborg Motorklub. Senere var han med i foreningsarbejdet og arbejdede med arrangementer. Til sit 50 års jubilæum i klubben blev han udnævnt til æresmedlem.

 

I Sønderborg havde han fast arbejde på JF fabrikken, senere på Danfoss. Derefter var han mælkehandler og kørte med Coca Cola. I en årrække havde han et Faxe-depot, inden han afsluttede arbejdslivet på margarinefabrikken Solo i Sønderborg.

 

Helge Olsen trænede ofte med motorcyklen i Kr. Ditlevsens grusgrav, som lå syd for Mallevejen. I dag er grusgraven jævnet og planeret, så kun en lavning på marken afslører, at her lå engang en stor grusgrav.

Drenge fra Malle, der nu er mænd, fortæller, at de ofte kørte med cykler i samme spor i grusgraven og legede ”Helge Olsen”. De satte et stykke pap fast med tøjklemmer ved baghjulet mellem gaflen og egerne og legede, at de kørte BSA.

Mens Helge Olsen trak overskrifter i 1950’erne, var det i 1980’erne sønnerne, Henning og Jørgen, der gav modstanderne på motocrossbanerne baghjul. Henning blev således dansk juniormester i 1985 og Jørgen dansk seniormester i 1986. I 2010’erne har Jørgens sønner overtaget overskrifterne. Både Stefan og Thomas begyndte at køre motocross som fire-årige.

Stefan har været dansk mester mange gange og vandt ”Youngsters Cup” i Tyskland i 2013. Han bor nu i Varde, hvor han arbejder som tømrer ved siden af sporten.

Thomas bor i Lommel i Belgien og er med på Husqvarnas fabriksteam og fik i 2017 det hidtil bedste resultat nogensinde, en dansk motocrosskører har opnået, nemlig VM-bronze i 250 cc.

 

Fødselsdag:

1934

Erindringen ønskes afleveret til:

Horne Sogns Lokalhistoriske Arkiv (Varde)