Hugo Per Madsen

Hugo Per Madsen fortæller om sin barndom og opvækst i Svogerslev, hvor han boede fra 1959 og 44 år frem. Hugo Per voksede op uden en far, men moren og bedsteforældrene gjorde, at det ikke var noget han lod sig mærke af. Gør ejerskabskrav på erindring

Mine barndomserindringer fra Svogerslev

af Hugo Per Madsen

 

Jeg er Født i Svogerslev i 1959 og har boet i Byen i 44 år inden Jeg flyttede.

Jeg er som sagt født og opvokset i Byen, er født på Hovedvejen i nr. 56, Det var Et hvidt Hus og Det tilhørte Lynghøjgård, som ligger på nr. 58, Min mor Lizzie var enlig med Mig og derfor var pengene små, for Det var jo kort efter Krigen. Vi boede desuden sammen med Min mormor Vera og morfar Christian. Jeg var så heldig at Min oldemor Marie også boede i Byen, nemlig i Strædet nr. 1, så hele Min familie har Rødder i Svogerslev,- Kornerup og Hørhusene i Roskilde.

Min barndom har været god, har ikke mærket at Jeg manglede En far, for Min mor gjore alt hvad Hun kunne gøre, så der ikke manglede Noget.

Jeg var så heldig at komme i Dagpleje i Svogerslev hos Nogle Vi kendte og der var Jeg til Min mormor begyndte at gå hjemme, Mine Dagplejeforældre hed Erna & Oluf. Jeg begyndte i Skolen i 1966 på Lynghøjskolen, Jeg var bl.a. Den første 1. klasse. Jeg havde kontakt med Min dagplejere indtil til De begge døde midt 90’erne Jeg var der fra Jeg var 1 1/2 år og De tog Mig uanset hvad, om Jeg var rask el. syg og selv når Mor skulle noget Privat tog de Mig i Deres fritid, for De elskede Mig og Jeg elskede Dem.

Min morfar arbejdede på Roskilde Amts- og Bys Sygehus – nu Universitets Hospitalet og han kom sommetider hjem om Lørdagen med Træ og den Traktor som Han kørte på, var En Massey Ferguson som idag er Min ynglings, Jeg har Et billede fra 1961 hvor Jeg sidder på Den og Min mormor står ved siden af.

Både Min mormor og Morfar gjorde alt for Deres barnebarn der manglede heller ikke Noget. Legekammerater var der heller ikke mangel på, for der var flere som var født omkring samme tid, så vi fandt sammen allesammen og som sagt havde vi jo Gårde hvor Vi rendte og legede, der hvor vi måtte være for Chresten Bonden.

Og Byen manglede heller ikke Forretninger, der var Købmand Brødudsalg, Slagter og der kom også en Brødkusk, samt Mælkemanden kom også Vi havde også En cykelsmed som samtidig var Byens smed og Tlf. central og for ikke at glemme Noget, så havde Vi også Is-hus i Byen hos IS-Krestin og det var Hellerup Is.

Til Min morfar’s 60 årsdag blev der afholdt En fest hos En i Byen der lagde Lokale til som kunne rumme Alle der var inviteret og Min mor havde sørget for pasning af Mig men så kom Vi lige forbi og så blev Jeg En del af Festen for lige med Et var Jeg En Omgangsperson Jeg har været 2-3 år, sad bl.a. hos Min oldemor og Mormor og Mor.

Min morfar og Mig sad tit på Stengæret og kikkede på Trafikken igennem Svogerslev, for på daværende tidspunkt var der ikke lukket ved Skvatbrinken.

Da Jeg var mindre skulle Jeg have tøjsnor på, for ikke at løbe ud på Hovedvejen og Jeg gik ikke videre hvis Jeg havde den på.

Da Jeg var barn var der masser at Muligheder i Byen, Vi kendte Hinanden i Byen om ikke andet så Forældrene.

Jeg er så heldig at have fødelsdag på det tidspunkt hvor Bønderne høster og Det har give Mange sjove Oplevelser.

Og Vores nabo var Barberen Aksel, Hans hustru Grethe og sønnen Mogens. Jeg var tit med Dem ude at køre.

Da Jeg var barn var Byen Et sted hvor Børn var børn og der var ikke Alle De forholdsregler som Nu. På Det tidspunkt kunne man lege med Alle uanset Deres baggrund, for Vi havde jo ikke diverse moderne ting nej, Vi have legetøj af forskellige art, Jeg har selv gemt Mit Lego og Tekno Matchbox Biler, som Jeg stadig har Den dag idag.

Når Jeg var i Byen og handle med Min mor om Lørdagen i Roskilde, så gik Vi forbi Alle de Legetøjsbutikker der var, men Det jo fordi vi som sagt for at handle og indimellem ville Jeg have noget legetøj og der blev sagt Nej ”bestemt” for husk Enlig mor i 1960’erne der var ikke mange penge at rutte med.

Men En gang om Året fik Jeg Min vilje, Det var når Jeg var i Holbæk med Mormor og Morfar, så fik Jeg næsten lov til at vælge Selv.

Vores Kornerup-Svogerslev Idræts forening holdt Idrætsugen da Jeg var barn og det var skideskægt, for Det var Alle i Byen som deltog. Alle var Lige! Der vandt Jeg Min første Cykel og Jeg var pavestolt Det blev afholdt på Sct. Andreasskolen i Skolegården,

Så begynder Jeg i Skolen og så er der jo Mange ting som ændre Sig og Det er jo En naturlig ting, (nye kammerater) da vi også havde Kornerup med, for da Jeg var barn og frem til 1972 til Kommune samlægningen hed det Kornerup-Svogerslev Sogneråd.

Nu hvor Jeg sidder og tænker tilbage på Min barndom imens Jeg skriver Dette, så kunne Jeg godt havde tænke og Ønske at Svogerslev var blevet ved med at være En landsby hvor Landbruget havde Den største Vinkel for Byen for efter De udstykninger der er kommet er Svogerslev fladet helt sammen og kan ikke rejse Sig igen desværre, Den er sørgeligt nok decideret blevet En Sove-by, hvilket gør Mig meget ked af Det!

Jeg er dog stadig Stolt af at være Barn af Svogerslev, imens Den var værdig Landsby og Denne Stolthed vil Jeg tage med Mig i Graven!

 

Svogerslev 4000 DK
Get directions

Fødselsdag:

1959

Erindringen ønskes afleveret til:

Roskilde Lokalhistoriske Arkiv