Lis Birgit Jensen f. Petersen

Lis Birgit Jensen beretter om sin barndom og skolegang i Fjenneslev ved Sorø i 1950'erne og 1960'erne. Erindringen giver et godt billede af, hvad man som barn lavede i en mindre dansk by dengang. Gør ejerskabskrav på erindring

 

Mine Leveår i Fjenneslev 1955-1963

Min far skriver i sine erindringer, at de købte Solvang i Fjenneslev i 1955 (adressen hedder i dag Ringstedvej 209). De kostede 35.000 – de gav 800 i udbetaling. Huset lå lige ved siden af Telefoncentralen, hvor Gudrun passede telefonerne og Lauritz kørte som vognmand.  Det var dejligt at lege inde hos dem sammen med datteren Anne-Lise. Laurits havde samlet nogle store slanger (nok fra Traktorhjul), der blev pustet op – det blev alle tiders legeplads og kunne også bruges som hule.

Far var ansat på Fjennelsev Station som trafikassistent – lønnen var 800 kr. om måneden. Mor sad på kontor hos elektrikeren på den anden side af hovedgaden lidt længere inde mod Sorø. I 1959 - Solvang blev solgt 42.500 kr. Vi flyttede i banehus (lejebolig) 51.00 kr. pr. md.

Det var Statsbanernes hus, det var et dobbelthus i 2 etager. Her blev min lillebror født. Vi boede lige overfor Dyrlæge Svendsen, som bl.a. havde en søn, Otto, der var lidt yngre.

Vi var tit på besøg hos Stationsforstander Alfred Christiansen og hustru Frida. De flyttede til Vordingborg, da Stationen lukkede.

Om sommeren legede de ofte ovre i "Grusgraven". Det var et yndet legested for alle byens børn, men at se efter de forskellige typer tog var sjovt. Man tog i høj grad fantasien til hjælp og forestillede sig, at det var en stor, drage der kom, så det var med at skynde sig at gemme sig ind dragen indhentede en. Det var datidens damplokomotiver.

Jeg kom til at gå i Alsted-Fjenneslev Skole. Jeg kan ikke huske hvordan vi kom derud – men det er senere fortalt mig, at der kørte en skolebus ført af Holger. Skolen lå mellem Fjenneslev og Alsted – så vi havde ca. 2 km at gå. Som jeg husker det, var vi ikke mange børn i klassen – højst 7-8- piger – specielt husker jeg Kirsten Månsson og Margit, der boede på vejen til Gyrstinge, Finn og Ole fra Sigersted.

Der var også Birthe, der kom fra Slaglillesiden – hun boede tæt på banelinjen, så vi skulle se os godt for, inden vi smuttede over banelegemet.

Frank Svendsen kom også derfra. Hans far ejede tankstationen eller var mekaniker. De flyttede til Næstved og fik en Uno-X tank i Ringstedgade – Vi kom til at gå i parallelklasse på Ny Holsted Skole, og senere kom vi til at gå i klasse igen i realskolen på Lille Næstved Skole. Frank blev Motocross-kører – lige som hans lillebror Ole, men det er en anden historie.

Der var jo også barberens Torben – der så vidt jeg husker var god at holde sig venner med – for han havde altid slik.

På vej ud til skolen lå der er i Fjenneslevmagle en gård – her havde Wilma sin bopæl sammen med sine – hvis jeg husker rigtigt – Ungarske forældre. (Vejen hedder i dag Sasserbovej). En dag var det et forfærdeligt tordenvejr – så vi sad og talte sekunderne mellem lyn og brag – det var lige op over. Det var lærerindens måde at berolige os på – desværre husker jeg ikke, hvad hun hed. Da vi fik fri og begyndte at gå hjem – kunne vi se brand. Wilma græd som pisket – hun var 100% sikker på, det var deres hus, der brændte – men det var det ikke – det var på gården, der var brand – så hun blev glad igen – da hun så hvordan det forholdt sig.

Jeg ved der også var elever fra Alsted i klassen – men jeg husker desværre ikke deres navne.

Selve skolegangen husker jeg ikke meget om. Desværre.

Jeg husker også, at der altid blev holdt Fastelavn hos slagteren – han boede lige overfor Barberen. Der var altid pølser og brød bagefter – det var et tilløbsstykke for os børn.

Overfor Solvang lå møllen og vistnok en bladkiosk eller købmand.

Fjenneslev var en lille by – men havde alle mulige butikker – til de dagligdags fornødenheder.

Mælken blev bragt fra Mejeriet, og der kom en ostevogn og fiskehandler til byen jævnligt.

Vinteren 1959-60 – måtte far gå ud til mejeriet og hente mælk – for brormand skulle jo have noget at leve af og mælkemanden var ikke dukket op. Jeg ville gå med – men vendte om, da vi kom udenfor byen – det blæste og sneede voldsomt – så får måtte gå turen alene – det tog ham næsten 2 timer.

Vi legede tit ovre i grusgraven – der var grus sand skov og vand – det nød vi meget.

I 1962 nedlægges Fjenneslev Station –  Far tog afløsningsjobs – og i februar 1963 flyttede vi til Næstved og hermed er det slut på min historie om barndommen i Fjenneslev.

 

Ringstedvej 209
Fjenneslev 4173 DK
Get directions

Fødselsdag:

1953

Erindringen ønskes afleveret til:

Lokalhistorisk Arkiv for Sorø og Omegn