Mohamed Hassan

Mohamed Hassan på 25 år blev født i Aleppo i Syrien og boede der, indtil han for 3 år siden flygtede til Danmark, hvor han har boet siden. Hans forældre og to af hans storesøstre bor også her i landet. Den sidste storesøster bor stadig omkring Aleppo i Syrien og arbejder der som sygeplejerske. Mohamed er glad for at bo i Aarhus og alle de fællesskaber, der følger med byen. Gør ejerskabskrav på erindring

Portrættet er lavet på baggrund af et interview udført af Line Løgstrup Olesen og Laura Bæk Pedersen i forbindelse med kandidatfag på Religionsvidenskab, AU

 

Mohameds første møde med Danmark var byen Ebeltoft på Djursland, hvor han boede først. Herfra tog han frem og tilbage til Rønde, hvor han gik på sprogskole og lærte at skrive dansk. I dag er Mohamed blevet rigtig god til både at skrive og tale dansk, og det er især noget, der er sket, efter han begyndte at lære Aarhus at kende, fordi han har fået flere venskaber og nogle at tale dansk med. Som Mohamed selv siger, er skriftlig dansk noget man lærer i skolen, hvorimod mundtlig dansk er noget man lærer i virkeligheden – sprog skal bruges sammen med mennesker, for at man lærer det.

Når jeg er sammen med danskere, skal jeg tale dansk. Dansk er et svært sprog, medmindre man kan snakke sproget med andre folk, så bliver det nemmere.

Den platform i Aarhus, der har været med til at give Mohamed venskaber, er DFUNK, Dansk Flygtningehjælp Ungdom. Her er han meget aktiv frivillig, og han bruger derfor meget tid på det. Hans bekendtskaber gennem DFUNK har været en stor del af det at lære dansk i praksis.

I dag bor Mohamed ikke længere i Ebeltoft, men tæt ved Skejbycentret i Aarhus. Han flyttede til Aarhus for at forsætte med den ungdomsuddannelse, som han påbegyndte på Djursland. Han studerer derfor lige nu både en 10. klasse og to enkeltfag på HF. Han valgte at flytte til Aarhus af to årsager – for at kunne komme tættere på uddannelse og dermed muligheden for at læse videre, og fordi han synes Aarhus er en rigtig dejlig by.

I Aarhus er der mange mennesker, det er centrum af Jylland, og jeg tror det er den bedste by i Jylland, som er en større by. Der er mange muligheder. Men hvis jeg tog til København, er der for mange mennesker på for lidt plads. Det er stressende for mig. Men Aarhus er meget stille og rolig.

Mohamed fortæller, at Aarhus er den bedste by. Han har et godt forhold til byen, og hvis han skulle anbefale et sted til andre, skulle det uden tvivl være Dokk1. Når lektierne skal laves, gør Mohamed det på Dokk1, og ofte benytter han sig af den lektiecafé, der er der. Den flotte udsigt er også kun et plus ved stedet. Mohamed nyder at sidde i de gode stole ved vinduerne og se se ud over vandet.

Ifølge Mohamed er man aarhusianer, når man har et godt kendskab til byen og kan finde rundt. Alligevel ved Mohamed ikke helt, om han føler sig som dansker, selvom hans kendskab til byen er godt. Dog føler han sig mere hjemme i Aarhus end i andre store danske byer som for eksempel København. Måske er det med at føle sig som aarhusianere noget, som kommer med tiden. Når han ikke er i Aarhus, savner han byen. Sidste sommer rejste han en måned rundt i Europa. Først to uger til Tyskland med Mellemfolkeligt Samvirkes Global Contact, hvor han arbejdede frivilligt sammen med unge mennesker fra hele verden. Derefter var han to uger sammenlagt på rundtur i Frankrig, Holland og Belgien for at besøge gamle barndomsvenner fra Syrien. Det var et meget glædeligt gensyn, da han ikke havde set nogle af sine barndomsvenner i over seks år.

I Syrien havde Mohamed mange venner helt fra barndommen af og generelt et stort og bredt netværk. Det har han ikke altid haft i Danmark. Skiftet til at bo i Aarhus har dog været med til at give Mohamed muligheden for at se sine venner og bekendte mere samt skabe nye venskaber. DFUNK har været med til at give Mohamed et netværk, som han er meget glad for. Her har han mødt unge mennesker fra hele verden og fået nye venskaber. Det er også derfor, og fordi han synes DFUNK er en god sag, at Mohamed er aktiv frivillig i DFUNK. I dag sidder han i bestyrelsen og er med i en eventgruppe. Han har været med i mange forskellige projekter blandt andet Madmekka, hvor unge mennesker med forskellige baggrunde laver hjemmelavet aftensmad sammen, og Sommerhøjskole, hvor unge mennesker kommer på en uges højskole i løbet af sommerferien. Da Mohamed var på Sommerhøjskole i sommer fulgte han en kreativ og kunstnerisk linje, og det kunne han godt lide.

Mohamed er syrisk kurder, og flere i hans danske netværk er også kurdere. Det er dejligt for Mohamed at være sammen med nogle, der har samme baggrund, som han. I netværket af kurdere blev han for et par uger siden inviteret til et stort kurdisk bryllup. Det er altid en stor fest, hvor dansen kun bliver afbrudt, når et lækkert festmåltid serveres.

I Syrien har Mohamed blandt andet læst til landmåler. Generelt havde Mohamed en del uddannelse fra Aleppo. Han drømmer i dag om at læse videre, men til arkitekt eller ingeniør, da han er rigtig dygtig til matematiske og kreative fag. Hvad fremtiden bringer, ved Mohamed ikke, men han drømmer om at studere og en dag at få børn, som også vil studere og få sig en uddannelse.

 

Hack Kampmanns Plads 2
Aarhus 8000 DK
Get directions

Fødselsdag:

1992

Erindringen ønskes afleveret til:

Aarhus Stadsarkiv