Krista Marie Nielsen

Min barndom og skoletid Gør ejerskabskrav på erindring

Maria Anastasia Kakaroupa går i 7. klasse på Grindsted Privatskole og har skrevet følgende på baggrund af et interview med Krista Marie Nielsen i forbindelse med klassens deltagelse i Giv det videre 2017.

 

Krista Marie Nielsen blev født i 1938, hjemme i stuen på en gård i Starup, hvor hele hendes barndom fik rammer.

 

Læreren kommer ind, og vi starter med at bede fader vor, og vi synger morgensang. Jeg havde glædet mig meget, til den dag som var første skoledag. Energien bruste i mig, da skoledagen var ovre. Min mor havde gået med mig i skole, eftersom jeg ikke har nogen søskende, men jeg skulle selv gå hjem efter skole. Hver dag gik jeg i skole 3 kilometer, indtil jeg fik en cykel at cykle på. Dengang jeg startede i skole, havde jeg glædet mig til at gå i skole. Senere synes jeg det var lidt træls, for jeg ville hellere sove.

Jeg startede ovre i de smås bygning, hvor vores lærer også Boede efter skole. I skolen var mit ynglings fag dansk. Karaktersystem på min skole var enten klog, ok eller dum. Jeg var en af de kloge og sad altid på forreste række.

Jeg kigger bag mig og ser ned på den bagerste række. Det er der hvor de dumme sidder. Jeg har intet problem med dem, de er skam søde nok. Det er også lidt synd for dem, det er som om de ikke kan lære det. Nogen af dem kan slet ikke læse, selvom vi har gået i skole i 6 år nu. En af mine bedste venner, sad omme på bagerste række, og det påvirkede os slet ikke. Jeg tænker frem på næste år, som er vores sidste år i skole. Jeg håber jeg kan komme videre til realskole, men det er kun de rigtig kloge som må det.

Jeg boede i Starup og gik på Starup skole, på skolen var der omkring 90 elever. Det var en meget stor skole, og det var sjældent at der var få elever. De fleste mødte ind i skole hver dag, ligesom jeg gjorde. De var også andre som mødte ind en gang imellem, de sad på bagerste række.  Alle mine søskende og jeg gik på den skole. Vi var 8 søskende, og jeg var den ældste. Men inden alle mine søskende kunne starte i skole, var jeg allerede ude af skolen. Jeg fik ikke lov til at komme i realskole, og skulle derfor hjem og arbejde for mine forældre på gården. Realskolen var for de kloge børn, og jeg var rigtig trist da jeg kom hjem, for jeg var en af de mere begavede børn i skole. Senere kom 1 af mine mindre søskende i realskole. Vi var selvfølgelig glade, for nu kunne hun jo bruge sin uddannelse til at blive præst eller måske lærer.  Jeg var også lidt jaloux for jeg ville jo også i realskole.

 

Starup 6100 DK
Get directions

Fødselsdag:

1938

Erindringen ønskes afleveret til:

GrindstedArkivet
Starup sogns lokalhistoriske Arkivforening