Stephane Guedon

Én gang om måneden kan aarhusianerne komme ned på Dokk1 og få repareret computere, cykler, tøj og meget mere af de entusiastiske frivillige fra Repair Café Aarhus. Stephane Guedon er uddannet bygningsingeniør, og som en af de frivillige i Repair Café fortæller han her om, hvordan han blev involveret, om fordele og udfordringer ved at flytte til Danmark, og om hans rolle i en organisation der drives af fællesskab, hjælpsomhed og skabertrang. Gør ejerskabskrav på erindring

Interviewet af Janni K. Stensgaard, Aarhus Stadsarkiv, den. 14. oktober 2017

 

Hvad her dit navn og hvor gammel er du?

Mit navn er Stephane, jeg er 31 år gammel og jeg er fra Frankrig.

Hvad er dit arbejde og uddannelse?

Jeg er faktisk uddannet bygningsingeniør og arbejder lige nu som ingeniør for et bygningselementfirma i Hobro. Udover det er jeg også bueskytte, så jeg kan godt lide bueskydning og den slags ting. Jeg er også amatør computer scientist, og det gav mig muligheden for at deltage i Repair Café. Jeg kan også lide skrive, læse poesi og blogge.

 

Ikke for stor, ikke for lille – men helt tilpas

Hvornår og hvordan kom du til Aarhus?

Min egen historie er usædvanlig. Jeg kom til Danmark i 2011 pga. uddannelse, og jeg besluttede at komme tilbage. Efter at jeg kom tilbage til Frankrig arbejdede jeg lidt, og jeg fik en lejlighed til at komme tilbage til Danmark.

Hvad synes du definerer Aarhus som by?

Jeg tænker på det som en storby, hvor du kan gøre masser af ting, men stadig har en høj livskvalitet. Det er ikke en hovedstad, så alle er ikke så travle. Den er stadig i “menneskehøjde”, så den har midlerne til at gøre gode ting. Jeg kan virkelig godt lide det på den måde. Den har bare den rigtige størrelse; du kan organisere en international konference og stadig have gode mennesker der, men det er ikke sådan, at de siger: “Åh, jeg har ikke tid, jeg skal mødes med statsministeren!”.

Er der noget Aarhus kan gøre bedre?

Ja. Måske er det ikke en klage over selve Aarhus, men jeg havde meget, meget svært ved at få et job. Jeg var villig til det, jeg arbejdede rigtig hårdt. Jeg har en ingeniøruddannelse, så man skulle tro, at det ville være let for mig at få et job. Især når man tænker på, at jeg også har arbejdet meget hårdt for at lære dansk, og nu kan jeg arbejde på dansk, jeg kan tale dansk – der er ingen problemer. Men jeg havde stadig meget problemer med at få arbejde. Jeg tror bare, det er ret generelt for Danmark. Jeg synes, ​​at hvis nogen kunne gøre det lettere for udlændinge at få job, ville det være fantastisk!

 

Repair Café Aarhus

Hvem er mastermindet bag Repair Café?

Jeg vil sige, at vores mastermind er Madhuri, men hun er ikke her i dag, fordi hun skal giftes. Hun startede det, og hun fortsætter med at styre det ved siden af. Jeg tror virkelig, at hun er leder af gruppen, hvis der er nogen, og jeg synes, hun gør det godt.

På jeres hjemmeside står der, at jeres mission er at Fremme mindful forbrugsvaner med henblik på at reducere de høje niveauer af affald og forbrug af forskellige ikke-nedbrydelige produkter”. 
Tror du, dette projekt er født af denne ene tanke, eller er det en kombination af flere ting?

Nej, der er også mange andre ting i tankerne. Der er også ideen om, at nogle mennesker ikke har råd til at købe nye ting, især studerende. De er meget afhængige af deres computere og deres cykler, og hvis de ikke kan få dem lavet, er de på røven. Vi tænker på det som et af vores hovedmål. Der er også en social idé bag det, det at hjælpe lavere stillede mennesker. Det er en del af at være social, men der er også en idé om, at det er et sted, hvor jeg selv kan socialisere.

Så det sociale er en stor del af det?

Ja, det er i hvert fald vigtigt for mig. Jeg kan også sige, at Repair Café er den tid på måneden, jeg virkelig ser frem til. Det er også på grund af det.

Kan du beskrive hvordan du blev involveret?

Der var en dag, hvor jeg kom med min cykel for at få den repareret, og jeg spurgte, om der var noget med computere, og de sagde “Nej”. Så jeg tilbød min hjælp med det, så jeg blev involveret på den måde.  Lidt senere foreslog jeg også at lave en hjemmeside til Repair Café Aarhus, og det har hjulpet meget, for pludselig fik vi meget opmærksomhed fra alle slags mennesker. Grundlæggende tror jeg, at Facebook-algoritmen siger, “hvis de har et websted, vil vi rangere deres facebook side højere” og pludselig gik det op. Webstedet selv er lidt ubrugeligt, men det påvirker Facebook-algoritmen.

Er der noget specielt ved Aarhus der gør dette muligt?

Ja, jeg tror, der er noget specielt. Aarhus er en universitetsby, den er ung, og den har en god mellem-størrelse. Så den er ikke “arrogant”, og universitetet gør, at der er mange slags mennesker. Af alle de mennesker er der nogen, der enten har et ønske om at deltage, eller et ønske om at uddanne sig selv. Og så er der også behovet, fordi universitetet selvfølgelig betyder studerende, og studerende betyder fattige mennesker, der måske ikke selv kan reparere tingene. Så der er behov for det, men der er også en stor tilgængelighed af ​​folk med færdighederne. Der er også mindsettet; folk er der for at nyde ting, og som jeg sagde, er det ikke en hovedstad som København, hvor alle måske er optagede. De er virkelig nede på jorden, jyderne. De kan virkelig godt lide dette aspekt af det, i modsætning til folk fra København. Så det er en del af det.

 

Alle er velkomne

Hvor mange er der I organisationen Repair Café Aarhus?

Det skifter hele tiden, men jeg vil sige omkring syv.

Kan alle blive medlemmer, eller er der specifikke færdigheder I søger?

Ja. Vi kigger ikke så meget på specifikke evner, men mere på folk med forskellige mindsets; folk der elsker gør-det-selv. Hvis du ikke kan lide at gøre ting selv, så er du ikke for os. Hvis du kan lide at manipulere med ting, hvis du for eksempel kan lide at skille dit TV ad, se hvordan det virker, og sætte det sammen igen, så er du helt sikkert en af os!

Kan du beskrive jeres frivillige?

Det sjove er, at vi er mange unge. Der er ikke nogen ældre mennesker. Men hvis der var en gammel dame, der kom ind og sagde: “Jeg vil gerne gøre det og det” så er hun meget velkommen. Men det er mest unge mennesker, og meget, meget internationalt. Lige nu har vi to danskere ud af syv I alt. Vi har to indere, én amerikaner, én englænder, en franskmand og en spanier.

Er det intentiontelt?

Nej, det er det ikke. Jeg er meget villig til at inkludere flere danskere, fordi jeg tror, at hvis du har flere danskere, så kommer der flere danskere til Repair Café, det er sådan samfundet fungerer. Det er faktisk svært at få fat på danskere.

Hvorfor tror du det?

Det er bare sådan tingene virker. Jeg mener, vi har ikke mange danskere, der kender til os, så naturligvis har vi ikke mange danskere, der kommer til os. Der er mange facebook-grupper, der er dedikeret til internationale. Du har sider som “Internationals in Denmark”, “Internationals in Aarhus” og så “Eramus Aarhus”, alle mulige sider, hvor vi siger: “vi er her, du kan komme til os, vi vil hjælpe dig.” Du har ikke grupper som ”Danes in Denmark”! Så hver gang jeg er hos en gruppe som “French Speaker Club” eller bueskytteklubben, så taler jeg om Repair Café, og nogle gange kommer de.

Mødes I privat?

Ja, det er også en del af det. Vi er her for at arbejde sammen, men vi er også et team, og det betyder, at vi har brug for at hænge ud. Vi kan lide at gøre det, men vi skal også gøre det for at opbygge holdet. Der er også noget back-end arbejde. For eksempel, hvis du kommer her og spørger os om at reparere din cykel, er det ok, vi gør det nu. Men jeg skal også vedligeholde websitet, og finde måder at gøre det det på. Og vi skal købe værktøj, så alle de ting bliver gjort ved siden af. Vi skal gøre det som et hold, fordi vi alle bidrager.

 

Endnu en dag på kontoret

Kan du beskrive en typisk dag I Repair Café?

En typisk dag er, at vi kommer og sætter tingene op. Vi henter vores værktøj, vi har et sæt værktøj, som er opbevaret et sted på biblioteket, og fra 12-16 er der forskellige mennesker, der kommer til os. For eksempel, sidste gang var der to bølger af mennesker; en kom ret tidligt og den anden kom sent kl. 15, og i midten havde vi ingenting. Det kunne være rart hvis man kunne komme der, i stedet for måske en halv time før vi lukker.

Det er måske der folk får fri fra arbejde?

Måske. Men jeg ville forvente, at folk kommer midt på dagen, især på en lørdag.

Er der grænser for, hvad folk kan få repareret?

Vi er alle frivillige og amatører. Vi er ikke professionelle, så du kan ikke forvente, at vi kan reparere virkeligt komplicerede ting. Nogle gange kommer folk og spørger os, om vi kan gøre det og vi siger ”Ja, lad mig tjekke, du har brug for det og det”. Så siger de: ”Kan jeg give dig nogle penge, så kan du købe det for mig?”, så forstår de ikke konceptet. Vi kan fortælle dig, at du har brug for en ny cykelslange. Vi kan give dig informationerne, og du kan købe en ny slange og komme tilbage. Det tager 10 minutter. Der er nogle gode nogle i Kvickly, for eksempel. Folk tænker på det som et værksted, du kan betale, og sådan er det ikke.

Så de skal komme med deres egne materialer?

Som regel hjælper vi dem og giver information, men vi forventer, at de ved, hvad der er galt, og hvad størrelse slange det er. Hvis du spørger mig om at købe dem, så snyder du faktisk skattesystemet, fordi jeg bliver en direkte konkurrent for alle nære cykelværksteder, og vi vil ikke snyde dem. Samtidig bliver jeg jo ikke betalt, så vi er jo selvfølgelig billigere, men skattesystemet får heller ikke deres fair share. Vi er her ikke for at sabotere økonomien, så hvis du vil have din cykel fixet uden at skulle tænke på noget, er der mange værksteder der kan det, så gå til dem.

Hvad oplever I at folk kommer mest med? Skifter det?

Vores helt store ting er cykler. Jeg vil sige at det er 80% af, hvad vi laver, og det er ret godt, fordi cykel-holdet gerne skal være det største. Efter det er det folk der kommer med deres computere. Jeg tror, vi laver tre computere hver gang.

Bliver det altid holdt på Dokk1?

Ja, det er det normalt. Vi har været her hele tiden.

Har du oplevet en udvikling i, hvordan jeres events forløber?

Ja. Da jeg lavede hjemmesiden og tilbød mine computerevner, så kom der en ny bølge af ting. Fordi med hjemmesiden kom der nye mennesker, og der kom også muligheden for at poste jævnligt, som små artikler eller links til hjemmesiden.

Vi har Caitlin og Jessie, som er en del af cykel-holdet, som desværre forlader os. Så vi leder hele tiden efter nye folk, der kan fylde hullerne.

Hvordan er responsen fra dem der kommer? Får I den med det samme eller bagefter online?

Det får vi hele tiden, og det er næsten altid positivt. Vi har ikke mødt borgmesteren endnu, men måske! Men jeg synes, at responsen næsten altid er positiv.

Hvordan vil du beskrive jeres klientel?

Lidt det samme som os; unge, men med en lavere indkomst. Jeg får en høj løn, så jeg betragter mig selv som rig, for jeg har penge på kontoen sidst på måneden. Vi tror, at mange af vores klienter – hvis du kan kalde dem det – er studerende, så de kæmper altid med økonomien. Ikke for at virke respektløs over for dem! Det er en del af vores mission; at hjælpe mennesker, der måske ikke har midlerne.

Hvordan promoverer I Repair Café, og er det en stor del af jeres dagsorden? Hvad har fungeret bedst?

En masse god reklame sker via Facebook, og lidt på hjemmesiden. Men mest Facebook. Danmark er virkelig et netværkssamfund, og kommer du ind gennem dette netværk, så taler folk om dig. Også mange internationale studerende bruger Facebook som et værktøj til networking.

 

Frivillig i Aarhus

Aarhus er Frivillighovedstad I 2018. Hvordan tror du det vil påvirke jeres arbejde?

Jeg tror, det ville være meget godt for os. Jeg ved det ikke endnu, fordi vi ikke ved meget om det, og hvad det betyder, men måske vil vi få lidt mere finansiering. Vi har ikke et finansieringsbehov, men måske lidt flere penge til værktøjer ville være fantastisk, og selvfølgelig må vi betale for hjemmesiden. Det er 100 kr. per år, så ikke noget stort.

Hvad giver det dig personligt at være frivillig?

Nye venner, først og fremmest. Nye sociale kontakter, nogle gange. Jeg kan godt lide at lave ting på egen hånd. Så det er det etiske, og DIY (Do It Yourself) er en del af mig, som jeg rigtig godt kan lide. For eksempel byggede jeg selv min egen router derhjemme. Jeg kan godt lide at lave ting og hacke computere. Mine egne computere, selvfølgelig, jeg vil ikke hacke din! Men det er også en del af det; det at kunne sige: “Det har jeg lavet selv!”

Er du eller har du været frivillig andre steder?

Jeg er også frivillig ved bueskutteklubben og engang var jeg frivillig ved en sproggruppe. Det var her, jeg fik min første danskundervisning, før jeg kunne gå til en official “Lær Dansk “ skole. På et tidspunkt blev jeg en af underviserne i sproggruppen, og det hjalp mig meget til at lære sproget. Jeg er en slags frivillig-person. Jeg kan godt lide at hjælpe folk.

Hvad synes du om udvalget af frivilligarbejde I Aarhus?

Det kunne være bedre måske. Måske skal man bare bygge en hjemmeside, hvor der står “vi har brug for mere frivilligt arbejde” og den slags. Det behøver ikke meget opmærksomhed, men nogle gange ønsker du, at der var nogle ting, men du ved ikke, hvordan du starter det. For eksempel, i Facebook-gruppen er der mange internationale, der siger: “Jeg ville ønske jeg kunne gøre det” men de ved ikke, hvor de kan gøre det. Sådan nogle ting. Nogle gange er der folk, der kan fortælle dig: ”Du gør det, du går til Godsbanen, du går til biblioteket, du går derhen eller derhen”. Men måske, hvis der var lidt mere information på universitetet, eller et website med støtte fra kommunen. Det ville være simpelt og meget nyttigt.

Hvor lang tid tager Repair Café ud af din hverdag?

Jeg gør næsten ingenting ved det i løbet af måneden, og så er der kun Repair Café-dagen. Selvfølgelig hænger vi ud sammen en gang imellem, men ikke så meget. Normalt skal vi bare tænke på det en gang imellem.

 

Kulturhovedstaden

Hvordan har Aarhus2017 påvirket Repair Café?

Ikke så meget.

Har du været til arrangementer som en organisation eller privat?

Privat har jeg været i nogle arrangementer. Der var indvielsen, og var virkelig fantastisk. Der var større ting til Festugen. Dem kom jeg til, og der var det også rigtig godt.

Hvad synes du om de initiativer og begivenheder der har der været indtil videre?

Personligt har jeg ikke set så mange initiativer, mest fordi jeg ikke var meget fokuseret på det.

Synes du, at det er noget der tiltaler til alle?

Nej, slet ikke. Fordi, når man siger “kulturhovedstad”, så tænker man, at det bliver meget elitekultur, og ikke rigtig populærkultur. Jeg har læst om kulturelhovedstaden, og jeg så, at der var der en open air biograf på domkirken [Aarhus Stories], og det var fantastisk! Da jeg hørte om Aarhus kulturhovedstad, tænkte jeg, at der for eksempel ville være Picasso-malerier i biblioteket. Men der ville ikke være sådan noget som bil-tuning, for eksempel. Sådan noget kan jo også være kulturelt.

Hvad vil du have mere eller mindre af?

Jeg vil sige, at de måske skulle forsøge at involvere flere mennesker der er nede på jorden. Især de folk som du ikke tror ​​ville komme. Jeg tænker for eksempel folk fra Gellerup. Jeg er ikke sikker på, at folk fra Gellerup virkelig er interesserede i de ting, men det er fordi ingen forsøger at nå ud til dem. Så man skal måske ikke lave en Picasso-udstilling der, men hellere prøve at lave en festival i Gellerup og invitere folk; invitér borgmesteren og en eller to gæstestjerner, og lige pludselig kigger halvdelen af landet på Gellerup og tænker: “De gør det godt!”

 

Fremtiden

Ønsker du, at Repair Café bliver som den er, eller vil I udvikle konceptet?

Jeg tror, ​​at vi skal udvikle konceptet. For det første mødes vi ikke så meget, men samtidig skal vi have balance med vores arbejde og privatliv, og vi vil ikke påvirke økonomien. Så vi har brug for en balance, og vi ved ikke endnu hvordan vi gør det korrekt.

Hvor ser du Repair Café om fem år?

Personligt ville jeg tro, at vi skulle have et møde mere, for eksempel i Gellerup, som jeg sagde. Det ville være det perfekte sted. Men jeg prøver ikke at tænke for meget på det, for jeg ved det slet ikke. Og efter det, kan jeg ikke sige noget om det, fordi folk kommer ind, og folk kommer ud. Det er meget uformelt; vi er ikke en virksomhed eller en registreret organisation. Det eneste der gør det officielt er hjemmesiden, fordi jeg får en regning. Men ellers er der ingenting, og kommunen betaler for værktøjerne. Der er ikke noget officielt, Repair Café er ikke registreret overhovedet. Det fungerer utrolig godt, men man kan sige, at hvis det ikke virker, så kan vi sige:“Vi stopper her”, og ingen ville høre om det.

Vil samarbejde med andre lignende organisationer i fremtiden?

Ja, jeg vil f.eks. virkelig gerne have Repair Café Danmark til at organisere noget. Måske en rullende Repair Café, så vi kan arrangere en begivenhed i Aalborg, en anden i Aarhus, og en anden et andet sted. Og så ikke være for afhængig af København. Fordi Danmark er virkelig underligt; I har jeres hovedstad på grænsen til jeres værste fjende! Det er meget mærkeligt at hovedstaden, hovedstedet i Danmark ligger i landets udkant, nede i hjørnet.

Så er der flere Repair Caféer?

Ja, der er to Repair Cafés i København, en i Aalborg og en i syd, jeg ikke huske hvor. Jeg tror også, at der er en i Odense. Og måske ville det være godt, hvis vi havde en fælles Repair Café begivenhed en gang imellem.

Hvad er betingelserne for Repair Cafés videre eksistens?

Vi har ikke meget store økonomiske behov. Hvis det skulle blive nødvendigt, kunne vi sikkert stille en kasse på bordet og sige: “Hvis du er tilfreds med os, og hvis du vil, kan du lægge pengene dér!” Så tror jeg, på bare to måneder, at vi ville få nok penge nok til vores behov. Eller vi kunne spørge kommunen om flere penge, men indtil nu kræver vi ikke så meget. De betaler os, hvad vi har brug for. Vi betalte endda selv for websitets domæne.

Hvad får I af penge fra kommunen?

Kommunen betaler for vores værktøj, ikke andet end det. Hele Repair Café -budgettet over ét år er nok 1000 kr. Ikke mere end det.

Tror du, der vil være flere som jer i Aarhus eller Danmark i fremtiden?

Ja, det tror jeg. For det første, så rangerer Danmark og Skandinavien højest i alt, hvad der anses som godt. Det er det mest lige land i verden, næsten det rigeste per capita, bedste livskvalitet, det bedste sundhedssystem og det bedste uddannelsessystem. Så jeres land er paradis. Det er et ærligt land, og du har stadig penge på din bankkonto, hvis du har et almindeligt job.

Det betyder, at dette land tiltrækker folk. Du tiltrækker ikke folk med lavere skat, du tiltrækker dem med højere levestandarder. Det er, hvad jeg tror, og det var derfor, jeg kom. Hvis du har flere mennesker som mig, vil du have flere frivillige, flere studerende og flere ”kunder”.

 

Hack Kampmanns Plads 2
Aarhus 8000 DK
Get directions

Erindringen ønskes afleveret til:

Aarhus Stadsarkiv
image/svg+xml