William Øhlenschlæger Madsen

Barndom Gør ejerskabskrav på erindring

Tyrstrupgård Havehus

 

September 1771 blev Tyrstrupgård med møje og besvær købt af Hernhutterne, med henblik på at bygge en by, Christiansfeld. Gården var i mange år Brødremenighedens ejendom, og i 1920 blev den frikøbt.

Mellem 1950 og 1958 boede jeg i Nørregade 32 Tyrstrupgårds aftægtshus. Jeg har ladet mig fortælle at jeg som omkring 3 årig var stukket af hjemmefra, ned på grusvejen der førte ned til Tyrstrupgård. Og selv om der på det tidspunkt ikke var mange biler på vejen, ja så kom Propriotær Schultz Petersen kørende nede fra gården og han har åbentbart ramt mig, hvorefter jeg lå hjemme i sengen en uges tid. De har åbentbart vurderet at det kun var knubs jeg havde fået.

Jeg legede en del med Henrik nede fra gården, og da jeg så et billede med havehuset på toppen af den lille bakke, så husker jeg at det var spændende at lege der. Inde i huset var en lem op til loftet, der kravlede vi op, og deroppe lå mange spændende ting. Tyrstrupgård havde jo på det tidspunkt mange ansat også piger, og det var områder som støve af, gøre rent, vaske tøj, lave mad, være barnepige, mm.

Vi blev også inviteret til  børnefødselsdag nede på gården, så var det med at finde sit pæneste tøj,   Det føltes meget fornemt dernede, jeg husker at den stue vi sad i havde en madelevator så de fra køkkenet kunne sende mad op. Den bedste legeplads dernede var selfølgelig høloftet, der byggede vi huler og kunne springe ud højt oppe fra og lande blødt i halmen.

En gang, jeg tror at det kun var Henrik og mig der var der, så hørte vi en komme derop. Vi besluttede for at gemme os under halmen, det var Frits forvalteren der kom, han havde en stor farlig fork med, han skulle vist hente halm til hestene. Han stak forken ned i halmen flere gange tæt på hvor vi lå under halmen, så vi følte at vi var heldig at han ikke ramte os.

Jeg tror at når vi lavede numre med ham, ja så vidste han at vi var der, også når vi hang bag på vognen, når han med hestevognen kørte mælkejunger op på mejeriet. Men da vi drillede tyren, og den sprang trossen og løb efter os, og vi løb ind i vores kulkælder, hvorefter den fortsatte op i byen, det tror jeg ikke at de opdagede.

En god legeplads dernede på gården.

 

Nørregade 14
Christiansfeld 6070 DK
Get directions

Fødselsdag:

071250

Erindringen ønskes afleveret til:

Christiansfeld Lokalhistoriske Arkiv og Forening