William Øhlenschlæger Madsen

William Ø. Madsen har skrevet en erindring om livet som medlem af drengebrandværnet i Christiansfeld i 1950'erne. Det er en fortælling om de ceremonielle opgaver, som de havde, og hvordan de blev bedt af politiet om at hjælpe med at indfange en indsluppen fange. Gør ejerskabskrav på erindring

Drenge Brandværn Christiansfeld

I sidste halvdel af 1870 var man rundt om i Sønderjylland begyndt på oprettelsen af frivillige Brandværn. Christiansfeld by var lidt før på vej, da man 5 år efter byens grundlæggelse byggede et sprøjtehus og anskaffede en sprøjte fra Tyskland, som blev meget berømt efter branden på Kolding Hus i 1808.

Viggo Johansen og Peter Pallesen havde mange ideer, og op til Christiansfeld frivillige Brandværns 75 års jubilæum fik de den ide at oprette et drenge Brandværn. Det lille drenge Brandværn skulle så bruges med forskl. Indlæg til festen. Drenge brandværnet blev oprettet et godt stykke tid før jubilæet, fordi at vi skulle lære at eksesere, så vi kunne optræde til festen. Alt i alt udviklede det sig til at vi små drenge ( 8 – 12 år ) blev brugt til andre arrangementer i andre byer bl.a. Tønder, på den plads hvor nu Tønderfestivalen holder til, det var i forbindelse med Tønder Brandværns jubilæum. Vores træning foregik henne i Viggos garage i Lindegade over for Kirkepladsen.

Efter at Brandstationen i Museumsgade blev lukket, flyttede den hen i Viggos garage. Der var ikke meget plads og brandbilen holdt inderst, så når der var brand skulle Viggo først køre hans Taxi ud før brandbilen kunne komme ud. Bagerst i garagen var der forelskelse på gulvhøjde, så en gang røg taget på brandbilen mod loftet hvorved brandbilen blev skadet. Når brandmændene holdt møde, foregik det i Viggos stue, så kunne han jo samtidig passe hans Taxi forretning. Når vi mødtes i Viggos garage, så lærte vi om de forskellige ting vedrørende brandbilen, sprøjten, slangerne mm. Jeg husker i hvert fald at vi rullede slanger ud og ind, det var ikke lige meget hvordan man gjorde det. Det må man sige at jeg efterfølgende har praktiseret når jeg har lært mine lærlinge at rulle kabler ud.

Det var jo Viggo og Peter der stod for oplæringen af os, en gang imellem tog de os så med i brandbilen ud i en af de 3 skove der lå uden for Christiansfeld, der kunne vi så i ro og mag lære at gå i takt, det har de 2 voksne vist haft det sjovt med. En gang vi var ude i Kohave skoven, kom politiet drønende derud, en fange var stukket af fra arresten i Haderslev, om vi kunne hjælpe med at danne et bælte gennem skoven for at søge efter manden, det var stort for os, men vi fandt ham ikke. Når vi skulle sprøjte med brandbilens sprøjte var vi 3 drenge til at holde sprøjten, første mand træder ud samtidig med at de næste rykker frem. På grund af opvisningen til jubilæet øvede vi en gang imellem med den gamle hestetrukne sprøjte fra 1884. 2 stænger skulle pumpes op og ned for at få tryk på slangen, og da jeg var den mindste af drengene, så hang jeg i luften når stangen var oppe.

Mandag den 25 maj 1959 kom der en avisartikel om Drenge Brandværnets deltagelse i jubilæet, det kunne jo have været ” Sønderjyden ” Den lød. “. Unge Brandmænd i Christiansfeld ”

En af de ting, der sikkert vil vække størst opmærksomhed ved byfesten i Christiansfeld på søndag i Anledningen af byens frivillige Brandværns 75 års jubilæum er Drenge Brandværns Korpset. Lørdag eftermiddag fik de 12 drenge der er i alderen 7 – 12 år, udleveret deres blå uniformsjakker med gule snore og tilhørende skråhuer. Der er intet at sige til, at drengene var stolte, da de samtidig fik lov til at entre brandværnets store moderne sprøjte. Foruden at byde jubilæums gæsterne velkommen med honnør ved byens indfaldsveje skal drengene give opvisning i brandslukning med værkets første hestetrukne håndsprøjte fra 1884. Ligesom de skal deltage i en stor march gennem byen, i hvilken to 50 mands orkestre og Haderslev Brandværns piber og trommer musicerer.

Da Christiansfeld rundt om består af andre små byer også med frivillige brandværn, blev vi placeret ved indfaldsvejene tre og tre hvor vi så gjorde honnør når de forskellige værn kom ind til byen. Uniformerne var syet på konfektions fabrikken HEJKO der på det tidspunkt lå nede på Kirkegårds alle, der hvor den gamle Tyrstrup Skole lå. I forbindelse med festen om aftenen havde Peter Pallesen bygget en mini brandbil, den fik jeg så lov til at køre rundt med og udlevere sange til gæsterne.

Da Bunkenborg i sin tid blev borgmester og de vedtog at slå Christiansfeld og Tyrstrup frivillige Brandværn sammen opløstes det lille drenge Brandværn.

 

William Ø Madsen.

 

 

 

 

Erindringen ønskes afleveret til:

Christiansfeld Lokalhistoriske Arkiv og Forening