Del dit liv konkurrencen er slut, og alle vindere er fundet.


Del dit liv - og vind en historisk dag for dig og dine venner!

Giv dit bidrag til historien – intet er for småt til fremtiden!

Send din hverdagshistorie til Giv det videre og deltag i en konkurrence om spændende historiske oplevelser. Et udvalg af erindringerne bliver udgivet på Gads Forlag i foråret 2018.

Du deltager ved at sende din erindring ind her:

Indsend erindring

Vil du forøge dine vinderchancer? Så indsend flere erindringer.

Hvad kan du vinde?

Der bliver udvalgt en vinder i to omgange, og deadline for at deltage er d. 18. oktober og d. 15. november. I begge omgange er der yderligere mulighed for at blive en af de 10 vindere af bogen ’På tur i Danmarks Historie’.

Vinderen kan frit vælge mellem fem hovedpræmier til 4 personer:

Kom på eksklusiv tur til en af Den Kolde Krigs hemmeligheder!

Koldkrigsbunkeren Regan Vest bliver først åbnet for offentligheden 2020. Nu får du en enestående mulighed for at opleve den. Regan Vest blev opført i al hemmelighed i 1960’erne og skulle i tilfælde af en atomkrig fungere som arbejds- og opholdssted for regeringen og regenten. Du får også en frokost på Rold Storkro, hvor forsvaret ved kriseberedskab ville indkvartere regeringen og regenten, indtil krisen spidsede til, og de måtte gå under jorden i Regan Vest.

Bliv stylet som en adelig og foreviget til fotosession på Gammel Estrup Herregårdsmuseet!

Er du til silke, snørreliv og pudrede parykker? Så kan du selv prøve at hoppe i baronessens festkjole eller baronens knæbukser i historiske omgivelser. Du kan tage venner eller familie med til en herregårdsstyling på Herregården Gammel Estrup. Herregården har en 700 år lang historie og har været ejet af en af Danmarks rigeste familier. Som en ægte adelig i festklæder bliver I foreviget i herregårdens fineste gemakker i en fotosession.

Kom med på en historisk tidsrejse i madlavning i madens hus på Det Grønne Museum

Du kan opleve skiftende tiders madlavning med autentiske opskrifter, køkkengrej og påklædning. Vi begynder ved ildstedet i 1700-tallet, og rejser videre til 1800-tallets støbejernskomfur med den helt nye dille – kartoflen. I besættelsestiden må I nøjes med erstatningskaffen, da der er rationering. I 1960-erne tilberedes maden efter opskrifter fra Gris på Gaflen og Karolines Køkken. Sidste stop på tidsrejsen er det brune og orange køkken fra 1970-erne med et hav af nye råvarer. (OBS. Mindre børn kan ikke deltage pga. køkkenredskaberne og den åbne ild)

Fra magtens tinde til køkkenets kobber – et besøg i magtens højborg

Besøg det historiske Christiansborg Slot, der ikke bare er centrum for magten i dagens Danmark. I århundreder var det stedet, hvor de danske konger og dronninger regerede Danmark. Besøg det historiske festkøkken, slotsruinerne, de kongelige stalde, pragtsalene og Bjørn Nørgaards gobeliner. Hør om Dronningens rolle, ritualer og pligter som Danmarks regent og afslut dagen med en frokost restaurant Tårnet.

Hør nye stemmer i Danmarks historie på Danmarks Forsorgsmuseum

Kom på rundvisning, fedtemadssmagning og filmvisning i Nordens bedst bevarede fattiggård. Dagen giver dig unik indsigt i forskellen mellem fortidens og nutidens socialt udsatte. Museet viser rundt sammen med dagens eksperter, som er nutidens udsatte. Det er dem, der formidler både deres egen historie, men også historier om fortidens indlagte på Svendborg Fattiggård. Efterfølgende vises dokumentarfilmene “Skjulte Danmarkshistorier”. Forbered dig på en intens, autentisk og dybt rørende museumsoplevelse. Du får også aftensmad på Carlos ’Kitsch’en, en cafe som resocialiserer indsatte i den sidste tid af deres afsoning.

Del din skolehistorie - og vind penge til klassekassen

Skal din klasse være en del af Danmarks historie?

Som en del af Giv det videre kan skoleklasser vinde penge til klassekassen.

Deltag med din klasse ved at indsende et klassesæt med elevernes egne historier om at gå i skole i dagens Danmark eller indsend et klassesæt med skoleinterviews, hvor elever interviewer andre om deres skoletid.

Deltag og find læringspakken her:

Deltag som skoleklasse

Vi trækker lod mellem de deltagende klasser, og finder 5 vindere af 2.000 kr. til klassekassen.

Deadline for indsendelsen er den 23. november og vinderne offentliggøres den 28. november.

 

Alle vindere er udtrukket! Vinderne blev: Viby Skole 6.a, Vinderup Skole 4.b, Hans Rømer Skole 5.a, Svartingedal Skole 5.a og Tagenbo Skole 6.x.

Vinderhistorier runde 1 - læs vindernes hverdagshistorier

De første vindere af konkurrencen ’Del dit liv’ er udvalgt. Her kan du læse vindernes forskellige hverdagshistorier og blive inspireret til at dele dit liv og vinde en unik historisk oplevelse for dig og dine venner. Vi udvælger også 10 hverdagshistorier, der vinder bogen ‘På tur i Danmarks historie’.

 

Vinder af hovedpræmien

FINN EGEDE RASMUSSEN
Finn fortæller om sin barndom i Aarhus under besættelsen – en fortælling der tegner et billede af den nære hverdag i provinsen formet af den store historie, hos en hel bygnings beboere, der både indebærer stikkere, modstandsfolk og alle de andre. Finn giver levende og detaljerede beskrivelser af menneskerne i karréen og deres omgang med hinanden, og af begivenheder, som knytter sig til bygningen, skoletiden og byen.

 

Vindere af bogpræmier

CARL ERIK OLSEN
Carl fortæller om et af de hårdeste tidspunkter i sine forældres liv, set med et barns øjne, da familien ikke kan finde et sted at bo og bliver anbragt i husvildebarakker – alt imens de drømmer og håber på en bedre tilværelse med hus og have.

LILLY THORA MØLLER
Lilly på 96 fortæller sin lange livshistorie – en fortælling, der hele tiden holder fokus på hverdagslivet og dets problematikker såsom hvordan man holdt bryllup under krigen eller fik olie til drivhuset under oliekrisen.

MAGNUS HAGESEN BUCH
Magnus fortæller om sin barndom under besættelsen på Rømø hvor bl.a. havet og dét at være dansk havde stor betydning i hverdagen.

JOHAN HANSEN
Johan mindes sin barndoms rutebilsfører – en fortælling om, hvordan mange ting ændrer sig med tiden – men dog ikke alt. Han beskriver lokalsamfund, forandring, at vokse op og at vende hjem med udgangspunkt i noget meget konkret.

JANNE NIELSEN
Janne fortæller om sin mor – selvom forholdet mellem dem ikke altid var lige nemt, fik moderen stor indflydelse på, hvad Jane ville og i hvert fald ikke ville i sit voksenliv.

KIRSTEN KÖNEKE
Kirsten har skrevet et brev til sit barnebarn om barndommens jul, da hun boede på kostskole, mens hendes forældre var i Indien. I erindringen skildres også Kirstens relationer til familien og livet på kostskolen.

SIGNE TIND HOLM – SKREVET AF EIGIL HOLM
Eigil beskriver sin nu afdøde kone – en fortælling om et langt, kærligt og meget ligeværdigt ægteskab, der kan beskrives med citatet “Signe og jeg var enige i det væsentlige, nemlig forholdet til hinanden og til andre mennesker, men uenige om atomkraft og socialisme”.

ERIK MØLLER
Erik fortæller om hans ungdom i 70’erne på et lidt hårdere Vesterbro end vi kender i dag. Han blev selv smidt ud hjemmefra som teenager, men havde overskud til at hjælpe andre. Erik beskriver kvarterets ”småfolk” og butikkerne på Gl. Kongevej, Stenosgade, Værnedamsvej mv.

LULU CHARLOTTE HARTEG JACOBSEN
En anderledes fortælling fra slut 70’erne om at rejse ud i verden som barn. Lulu Charlottes mor besluttede, at nu skulle de – mor, Lulu Charlotte og to yngre søskende – flytte til Grækenland, så de kørte hele vejen derned i en småødelagt bil og boede på må og få.

BILLY SØRENSEN
Billy sætter her kort ord på nogle af de udviklinger, han har oplevet siden sin barndom i slut 1990’erne – der er kommet mere teknologi, der har givet ham flere muligheder som ordblind, men måske også mere frygt og en anden slags samvær.

Vinderhistorier runde 2 - læs vindernes hverdagshistorier

Vinderne af anden runde er udvalgt, og du kan læse deres forskellige hverdagshistorier og blive inspireret til at dele dit liv.

 

Vinder af hovedpræmien

EA ANILD
Duften af søndagsgryderne, farven på mormors kjoler, 4. maj 1945, andægtigheden ved at stå i det mondæne varehus uden råd til at købe noget, isstjernerne på forsatsruderne, mormoderens lidt hårdhændede, men ubetingede kærlighed. Ea Anild, født 1948 på Nørrebrogade af en psykisk syg mor, vokser op hos en relativt velstående mormor i Brønshøj i en ”alternativ” familie, hvor hun udover mormoren, der fungerer som hendes mor, bor med sin onkel, der fungerer som hendes far, og Ea fortæller om familien som det mest selvfølgelige i verden. Hun fortæller om sin væmmelse ved forældrenes hjem og moderens fremtoning. Den store sociale kontrast beskrives igennem et barns øjne, med fokus på materielle og hygiejniske forskelle. Hun husker det hele. Og mere til. Hun kan også fortælle om det, så billederne står knivskarpe.

 

Vindere af bogpræmier

GÖNÜL TEKIN
Gönüls erindring er interessant, fordi den beretter om nogle ”selvfølgelige” danske sider af samfundet, men ser dem udefra og som helt nye og anderledes. Den er sjov og fin, og maner til eftertænksomhed omkring vores adfærd over for naboer og kollegaer.

SUSSIE BROKØB JOHANNESEN
Sussie beskriver sin barndom på Østerbro i 1950erne. Man får indblik i en meget fri barndom, hvor børn legede i et meget stort geografisk område uden forældreopsyn, og havde en egen verden på godt og ondt. Erindringen tager os med på havnen, til søen, i baggårdene og på gaderne, og giver os indblik i en måde at være barn på, som ikke mange kan genkende i dag.

THOMAS DAHLSTRØM NIELSEN
Thomas fortæller levende om sin barndom og ungdom i Vejen i 70’erne, 80’erne og 90’erne. Thomas fører os i sin fortælling rundt i byen, som den så ud den gang, og fortæller om butikkerne, naboerne og vennerne. Ikke mindst fortæller han om alt det, de fik tiden til at gå med: Alt flaskesamling og hulebyg til Karate spil på Burger Baren og fester på Klub2, hvor “Tarzan Boy” og “Maria Magdalena” blev spillet om og om igen.

TORBEN HÖYER-ANDERSEN
Torbens erindring giver os et indblik i Aarhus’ radiodynasti fra 1962, hvor han tager os med på arbejde – fra tiden som arbejdsdreng ved Georg Sørensen, hvor mange opgaver med montering og reparation af radio/fjernsyn blev lavet i private hjem til langt senere, hvor han under Pechard stod for lydarbejdet under Prins Joachims dåb i Aarhus Domkirke.

BØRGE ANDERSEN
Børge var 4 år, da 2. verdenskrig brød ud. Til at starte med, var de tyske flyvemaskiner spændende og krigen var ikke rigtig noget, der bemærkedes i Vestjylland – set gennem et barns øjne. Men hverdagen ændredes ganske langsomt, og mange ting blev sværere. Tyskerne fik hovedkvarter i skolens gymnastiksal, hvad der gjorde, at børnene var på fornavn med de fleste menige soldater – senere flyttede de hovedkvarteret ind i familiens hestestald.

HANS CHRISTIAN PETERSEN
Hans Christian var den sidste til at forlade det brændende Hotel Valdemar i Vordingborg, og fortæller om brandnatten i 1961. Samtidig fortælles også om, hvordan hotellet i mange år lagde scene og lokaler til danseskoler, revyarrangementer, forestillinger og de årlige spejderfester, der kunne samle flere hundrede mennesker.

ANNI HOVE MIKKELSEN
Anni fortæller i sin dagbog åbenhjertigt om, hvordan hun blev ramt af kræft i bugspytkirtlen, en sygdom hun ikke kunne helbredes. Vi følger Annis kamp gennem knap tre år, hvor hun beretter om både læge- og sygehusforløb, de mange nedture, sygdommen medførte, men også om glæderne sammen med sin mand, familie og venner. Bidraget er indsendt af Annis mand, Egon Breum Mikkelsen.

ERIK BOTTKE
Erik har på den ene og anden måde altid arbejdet med handel. I 1976 startede han og konen op med en herreekvipering i Skanderborg. Senere fik han sideløbende job ved Pengeinstitutternes Købe- og Kreditkortselskab (PKK) og her fortæller han om, hvordan han var med til at introducere dankortet og internethandel for forretninger og forbrugere.

LAURA KARAS
Laura beskriver i sin erindring, hvordan en fest blandt ungdommen kan foregå i dagens Danmark, og hvilke tanker hun gør sig om alkohol, forældre og drenge.

ISABELLE HØRMANN DONSBJERG PETERSEN
En nutidig erindring, hvor Isabelle fortæller detaljeret om en helt almindelig dag fra hun står op til hun går i seng. Isabelle fortæller om, sit arbejde, om indkøb og madvaner og om, hvordan hun bruger sin smartphone, både som kamera, skridttæller og sociale medier.